Η Έλενα Βουτσινά γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1970. Σπούδασε Βυζαντινή Αγιογραφία δίπλα στον πατέρα της, Αγιογράφο Χριστοφάνη Βουτσινά. Είναι απόφοιτος του τμήματος ζωγραφικής της Akademie der Bildenden Kunste Munchen, του Μονάχου από το 2002.
Είναι μέλος του επιμελητηρίου εικαστικών τεχνών Ελλάδος και εργάζεται ως Αγιογράφος επαγγελματικά από το 1991 με τον Χριστοφάνη Βουτσινά αγιογραφώντας πολλούς ναούς ανά τον κόσμο.
Δίδαξε ζωγραφική και Αγιογραφία σε προγράμματα του Ο.Α.Ε.Δ. καθώς και στα κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης. Για δύο χρόνια δίδαξε ζωγραφική σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Μακεδονικά Εκπαιδευτήρια και Πειραματικό Σχολείο Περαίας).
Έχει συνεργαστεί με πολλούς καθηγητές της θεολογικής σχολής του Α.Π.Θ. σε θέματα αγιοκατάταξης και ερμηνείας της Αγιογραφίας.
Φάνης
Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1941 από τους Κεφαλλονίτες Αναστάσιο και Ανδρομάχη Βουτσινά, διδάσκεται την πάντιμη τέχνη της αγιογραφίας κοντά στον Παντελή Πανόπουλο. Συνεργάστηκε με τον ζωγράφο – αγιογράφο Στέφανο Αλμαλιώτη καθώς και με τον αγιογραφικό οίκο των Παχωμαίων.
Η αγάπη του για την τέχνη τον φέρνει συχνά στο Άγιο Όρος και στα μοναστήρια της πρώην Γιουγκοσλαβίας όπου μελετά τις σχολές και τα ρεύματα, καθώς και την εξέλιξη της τέχνης. Με το καιρό γίνεται δάσκαλος πολλών νέων αγιογράφων της Μακεδονίας, εμπνέει πολλούς και με την τέχνη του, διδάσκει «εν αήχω φωνή» τον λόγο του ευαγγελίου, καθώς ιστορεί την ζωή του Χριστού και των αγίων Του. Ευγενής και προσηνής, άρχοντας στη συμπεριφορά και με χαρακτηριστική λεπτότητα δίνει συμβουλές στους νέους συναδέλφους του και τους προτρέπει να εργάζονται αδιαλείπτως.
Ο καλλιτεχνικός του λόγος θα φτάσει στα πέρατα της οικουμένης καθώς ιστορεί ναούς σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα αγιογραφεί πάνω από 25 ναούς, στη Γερμανία 10, στην Αμερική 4, στην Κούβα 1, στο Ισραήλ 1 και στο Λονδίνο 3 ναούς. Έργα του βρίσκονται σε συλλογές ιδιωτών και φορητές εικόνες σε πάρα πολλούς ναούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο Βουτσινάς διακρίθηκε για την καθαρότητα στα χρώματά του, την πιστότητα στην παράδοση και κυρίως το πάθος του για την τέχνη, το οποίο ενέπνευσε τελικά και στις δύο κόρες του Έλενα και Ανδρομάχη που συνεχίζουν επάξια το έργο του πατέρα τους.